Zpět na hlavní stránku

Akce školy ve školním roce 2019 - 2020

 

 

vloženo 13. ledna 2020

29. 1. 2020 – Markétina dopravní výchova

na silnici bezpečně Na naší škole proběhl projekt „Markétina dopravní výchova“, kterého se zúčastnili žáci II. A, IV. A, IV. C a V. A. Byly připraveny 4 stanoviště, na kterých se třídy postupně střídaly.

1. stanoviště – „Cyklista“ – Dozvěděli jsme se, jak vypadá kolo, co vše na něho patří, jaké je správné vybavení kola i oblečení cyklisty. Líbilo se nám, že jsme mohli na skutečné kolo přidělávat doplňky kola, která tam patří. Také jsme si vyzkoušeli, jak správně nasadit cyklistickou helmu. A na konci byly připravené 4 helmy a diskutovalo se, která je správná.

2. stanoviště – „Reflexní prvky“ – Na tomto stanovišti jsme se dozvěděli, jak moc jsou reflexní prvky důležité, kam je nejlépe na našem těle umístit.

3. stanoviště – „První pomoc“ – Tady jsme si předvedli, jak zastavit tepenné krvácení. Zopakovali jsme si důležitá čísla v Integrovaném záchranném systému, jak přivolat pomoc. Také jsme si mohli na figuríně vyzkoušet masáž srdce, což nás velice zaujalo.

4. stanoviště – „Bezpečnost pasažéra ve vozidle“ – Toto stanoviště nás zaujalo nejvíce. Seznámili jsme se s autosedačkou, podsedákem, jak správně zapnout pás. Nejlepší bylo, když jsme si mohli sami vyzkoušet sezení na sedačce, a ještě, když k tomu přednášející zkoušel, jak nás pás udrží. Tady jsme si užili i spoustu legrace. Také jsme mohli vidět, jaké nám hrozí nebezpečí, pokud nejsme pásem přivázáni.

Tento projekt se nám velice líbil. Dozvěděli jsme se spoustu důležitých informací, na některých stanovištích jsme si mohli i nějaké dovednosti vyzkoušet a něčemu se přiučit.

Prohlédněte si fotografie!

Připravila Květoslava Adamová, třídní učitelka 4. A



<< zpět / top ^

 


vloženo 13. března 2020

27. 1. 2020 – Správné čištění zubů

Mnozí z nás se bojí zubařů… Abychom předešli nepříjemným zákrokům u zubaře, je důležitým bodem prevence. Proto jsme na naší škole uspořádali projekt „Správné čištění zubů“. Donesli jsme si i své kartáčky, abychom si to mohli vyzkoušet. Dozvěděli jsme se, co je kaz, proč nám vzniká, jaké následky může mít nesprávné čištění zubů nebo nečištění zubů vůbec. Někteří spolužáci si vyzkoušeli nakapat do úst „fialovou vodičku“, která nám ukázala, jak si zuby čistíme (při nesprávném čištění se zuby zabarvily). Pak jsme si vzali své kartáčky a ukazovali jsme si, jak správně zuby vyčistit.

Připravila Květoslava Adamová, třídní učitelka 4. A



<< zpět / top ^

 


vloženo 5. ledna 2020

Vánoční besídka v 5. B

hlavně to zdraví Poslední školní den roku 2019 jsme si ve třídě uspořádali vánoční besídku. V průběhu předchozího týdne jsme ozdobili stromeček, pod který bylo velmi radostné dávat spolužákům i paní učitelce dárky. Vzhledem k tomu, že děti přinesly spoustu vánočního cukroví, brambůrek, tyčinek a dalšího pohoštění, bylo celé dopoledne určené k pojídání. Těsně před rozbalením dárků jsme si přiťukli, popřáli si krásné Vánoce a vše nejlepší v roce 2020. Všichni jsme měli pod stromečkem dáreček. Bylo moc pěkné, že nikdo na nikoho nezapomněl! Na krásně prožité dopoledne navázalo zpívání na schodech naší školy. Koledy nám připomněly, že Vánoce už jsou za dveřmi...
Třída 5. B přeje všem žákům i pracovníkům školy všechno nejlepší v novém roce!!!

Prohlédněte si fotografie!

Připravila Mgr. Daniela Šamánková, třídní učitelka 5. B



<< zpět / top ^

 


vloženo 17. prosince 2019

Vánoční sportovní turnaj

sportujeme Naše Křenová žije vánoci naplno. Dnes /17. 12./ u nás proběhl tradiční vánoční turnaj. V perfektní sportovní atmosféře se sešlo několik týmů žáků 2. stupně.
Soutěžilo se v přehazované a futsalu. V přehazované zvítězil tým dívek 8. a 9.ročniku. Vítězi chlapecké části se stali hoši týmu Mix pod vedením kapitána Tondy Tomka, který se zároveň stal i střelcem turnaje. Naši vítězové obdrželi putovní poháry a krásné diplomy.
Všem moc děkujeme a GRATULUJEME!!! VAŠI TĚLOCVIKÁŘI!

Prohlédněte si fotografie!

Připravila Mgr. Petra Horká a Mgr. Tomáš Gaja, tělocvikáři



<< zpět / top ^

 


vloženo 17. prosince 2019

Návštěva Technického muzea v Brně - třídy 4. B a 5. B :: 27. 11. 2019

Technické muzeum Již při příchodu do Technického muzea v Brně se žáci rozhlíželi kolem a zřejmě si připadali jak Alenka v říši divů. Všude spousta zajímavých exponátů – motorky, auta, letadla, staré hodiny, fotoaparáty, televize, a jiné zvláštní stroje, které mnohdy neznali. Velmi milý pan průvodce nás zavedl do části muzea, kde jsme se přesunuli do dvacátých a třicátých let 20. století. Nejprve jsme šli nakoupit do Koloniálu s pultovým prodejem, kde se žáci dozvěděli, že se dříve platilo v halířích, jak se dováželo koření, ale i to, že se zde pražila káva. Postupně se z našich žáků stali různé profese – švec, knihař, hospodský, holič, krejčová, zubařka. Dozvěděli se, proč se říká, že žvaníš jak pavlačová drbna, kdo prodával v té době v trafice, jaká hudba se pouštěla v hospodě a co se tam četlo za noviny. Na závěr žáci dostali výuční list, kam si druhý den velmi rádi dopsali své jméno a profesi. Průvodci se povedlo udržet pozornost a zájem žáků a nalákal nás i na jiné části muzea. Zašli jsme si tedy i do herny, kde jsou staré počítačové hry. Zahráli jsme si bowling, proletěli se virtuálním letadlem a zahráli si různé hry ve dvojicích. Všichni jsme si výlet do muzea moc pochvalovali a rádi bychom se tam opět někdy zašli podívat.

Prohlédněte si fotografie!

Připravila Mgr. Michaela Krátká, třídní učitelka 4. B



<< zpět / top ^

 


vloženo 14. prosince 2019

12. 12. 2019 – 4. A – „Kouzelné Vánoce“ v Rajhradě

Rajhrad Chtěli jsme si zpříjemnit vánoční čas, tak jsme se vydali vlakem do Rajhradu na Střední zahradnickou školu, kde probíhala vánoční výstava s vánočními dílničkami. Ve vlaku jsme si užili spoustu legrace. Při vstupu do školy nás čekala nádherná vánoční výzdoba. V dílničkách jsme si vyrobili sovu nebo medvěda. Pak nás čekalo luštění křížovky. Pro některé z nás to byl tak trochu „oříšek“, ale zvládli jsme to. V místnosti byly rozmístěné zajímavé domečky, které byly pohádkově zdobené. My jsme měli za úkol rozpoznat, která pohádka k domečku patří. Navštívili jsme i obchůdek, kde nás nejvíce zaujaly perníčky. Potom jsme procházeli třídy s vánoční výzdobou, ze které jsme byli nadšení. Výstavu jsme zakončili prohlídkou skleníku s vánočními hvězdami. Výlet se nám všem moc líbil, už se těšíme na další.

Prohlédněte si fotografie!

Připravila Květoslava Adamová, třídní učitelka 4. A



<< zpět / top ^

 


vloženo 10. prosince 2019

Exkurze - SŠ Charbulova

Charbulova Ve čtvrtek 14. 11. 2019 jsme vyrazili se žáky 8.a 9. tříd na návštěvu SŠ Charbulova Brno. Cílem exkurze bylo vytvoření představy o fungování střední školy, která poskytuje vyučení v žádaných oborech dnešní doby jako jsou např. kosmetika, kadeřnictví, řeznictví, cukrářství aj.
Naši žáci si prošli učebny a pracoviště určená pro výuku praktických činností. Zde mohli na vlastní oči vidět výrobu masných a cukrářských produktů, které také bohatě ochutnali. Nemalému zájmu se těšily kosmetické a kadeřnické salóny. Seznámili se také s některými učiteli praktického vyučování a měli možnost s nimi konzultovat dotazy týkající se jejich budoucího studia. Na závěr si mohli koupit různé výrobky ve školní prodejně.
Exkurze se líbila a byla přínosná. Žáci se dozvěděli zajímavé informace o studiu, dalším uplatnění a v neposlední řadě o finančních podmínkách panujících v daném oboru. Již se těšíme na další exkurzi.

Prohlédněte si fotografie!

Připravili Mgr Daniela Šamánková, výchovná poradkyně a Mgr. Ivo Mika, třídní učitel 8. A



<< zpět / top ^

 


vloženo 9. prosince 2019

Mikulášská besídka ve školní družině

zahrádečka Letos se hlavní role Mikuláše ujal Ronaldo Makula z 2. A a musím dodat, že lepšího Mikuláše jsme ještě neviděli. Se svými pomocníky (Denisou Makulovou, Damiánem Filem z 1. třídy) zvládl odmoderovat celou besídku. Zástupce nebes zastoupily Anetka Milkowská a Izabela Horváthová z 1. třídy, peklo "reprezentovali" Kevin Horváth, Václav David z 1. třídy a Milan Svoboda z 2. A.
Všem za jejich trpělivost s "hříšníky" děkujeme a těšíme se zase za rok. :-) ...

Prohlédněte si fotografie!

Připravila Sylva Klemová, vedoucí učitelka 1. oddělení školní družiny



<< zpět / top ^

 


vloženo 9. prosince 2019

Laboratorní praktika – projekt

labiny Dnešním dnem jsme započali sérii přírodovědných pokusů. Ty budou probíhat opakovaně na Cyrilsko - Metodějském gymnáziu v Brně. Jedná se o projekt na rozvoj praktických činností (laboratorní práce, pokusy) v přírodovědných oborech.
Prvním z programů byly pokusy v chemické laboratoři na námi vybrané téma. Po příchodu jsme si zopakovali bezpečnostní pravidla pro práci v laboratoři, nasadili si ochranné pomůcky a po skupinkách prováděli krystalizaci, filtraci, chromatografii.
Žáky práce velmi zaujala, plnili zadáné postupy a odměnou jim bylo, že se pokusy zdařily. Na závěr přišla i velká pochvala od paní učitelky.
Projekt bude brzy pokračovat. Čeká nás praktikum z přírodopisu - mikroskopování.

Prohlédněte si fotografie!

Připravil Mgr. Ivo Mika, třídní 8. A



<< zpět / top ^

 


vloženo 6. prosince 2019

Společné dílny 4. a 5. B v Knihovně Jiřího Mahena

knihovnička

Navštívili jsme prozatím tři dílny. První měla název Proč knihy (ne)potřebují ilustrace. Paní knihovnice nám přečetla pohádku, řekli jsme si mnoho zajímavých věcí o ilustrátorech a nakonec jsme si zkusili malou ilustraci sami vytvořit.
Druhá dílna byla ekologická. Pomohli jsme paní knihovnici odlišit jednotlivé barevné kontejnery, zhlédli jsme film o třídění odpadů a shodli se na tom, že třídění je skutečně pro naši planetu (a i pro lidstvo) velmi důležité.
A třetí dílna byla hudební. Tam jsme si zopakovali, jaké existují noty, složili vlastní melodie a s pomocí hudebních nástrojů jsme přehráli známou píseň Běžela ovečka.

Jestli ji neznáte, tady jsou slova:
Běžela ovečka
hore do kopečka
a za ní beránek
žalovat na zámek.

Co děláš beránku
na tom našem zámku
já idu žalovat
na svoju galánku.

Nežaluj beránku
na svoju galánku
ona ti uvije
věnec z rozmarýnku.



Děkujeme zaměstnancům KJM a těšíme se na další návštěvu!

Prohlédněte si několik fotografií!

Připravila Mgr. Daniela Šamánková, třídní 5. B



<< zpět / top ^

 


vloženo 30. listopadu 2019

Liga deskových her

Každoročně se naše škola účastní Ligy deskových her. Ani letos jsme neudělali výjimku a na v pořadí desátý ročník městského turnaje, jsme se těšili už od září. Termín klání letos vyšel na pátek 22. listopadu. Vybrala jsem 4 hráče a jednoho náhradníka. Na místo srazu dorazili všichni, včetně náhradníka, který byl tak zklamaný, že by se nezúčastnil, že jsem se rozhodla, že ho vezmeme také. Díky vstřícnosti pořadatelů se mohlo zúčastnit turnaje všech pět hráčů.

Celý článek i s fotografiemi zobrazíte zde.

Připravila Mgr. Vladimíra Ryvolová, deskové hry



<< zpět / top ^

 


vloženo 27. listopadu 2019

17. 10. 2019 – Botanická zahrada – 4. A

zahrádečka Rozhodli jsme se zpříjemnit si den ve škole, tak jsme se vydali na „průzkum“ do Botanické zahrady. Obdivovali jsme zde různé květiny, stromy, poznávali jsme spoustu neznámých názvů. Zahráli jsme si i soutěž ve vyhledávání rostlin. Zalíbilo se nám jezírko s kachnami, zaujaly nás stromy s citrusy. Někteří jsme poprvé mohli spatřit strom s plody citronu, limetky a pomeranče. Naše paní učitelka se rozhodla, že při zpáteční cestě nepojedeme do školy šalinou, ale že to zvládneme pěšky. Měli jsme z toho trochu obavy, ale cestou jsme se zastavili v Lužáneckém parku, kde jsme si skvěle procvičili naše „pohybové umění“. A i když cesta do školy byla trochu delší, dopoledne jsme si skvěle užili…

Prohlédněte si fotografie!

Připravila Květoslava Adamová, třídní 4. A



<< zpět / top ^

 


vloženo 18. listopadu 2019

Udělej si loutku sám

tvořeníčko V pátek 15. listopadu se žáci 3. A a 3. B vydali do divadla Radost. Čekal nás tam program Udělej si loutku sám. Herci nám vysvětlili, co jsou to plošné loutky a zahráli nám s nimi divadlo. Potom už to bylo na nás. Pracovali a tvořili jsme s plným nasazením. Vyrobili jsme si každý vlastní loutku a kulisu. Poté jsme sami nebo v menších skupinkách zahráli divadlo pro své spolužáky. Program se nám moc líbil a těšíme se na další povedenou akci.

Prohlédněte si fotografie!

Připravila Kateřina Koudelková, třídní 3. A



<< zpět / top ^

 


vloženo 15. listopadu 2019

Dílničky HALLOWEEN

bubák Naše základní škola se snaží pro děti chystat program i mimo jejich povinnou výuku. S železnou pravidelností se u nás konají i různé tematické dílničky.
Tentokrát se u nás pořádaly na téma Halloween. Na místě bylo pro děti připraveno několik stanovišť. Děti s nadšením vyráběly strašidelné pavouky, dýně, rukavice, obrázky a masky. Vyzkoušeno bylo spoustu nových technik a použity nové materiály. Na místě vládla skvělá nálada :-) Děti si mohly všechny výrobky s sebou odnést domů a mohou je využít již příští týden na naší párty Halloween. Tu opět pořádá klub Krokodýl a učitelský sbor.

Prohlédněte si fotografie!

Připravila Mgr. Petra Horká







<< zpět / top ^

 


Akce roku 2018/2019

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2017/2018

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2016/2017

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2015/2016

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2014/2015

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2013/2014

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2012/2013

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2011/2012

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2010/2011

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2009/2010

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v minulém roce...

Akce roku 2008/2009

::klikni:: Podívejte se, co všechno jsme zažili v předminulém roce...

<< zpět / top ^